BMW 318i E30

Üdv Néktek!

Végre megvalósult egy gyerekkori dédelgetett álmom, végre megvan a SAJÁT BMW-m .
Egy 318i.


1991-es, 1775 köbcenti, 83kW, 115 lóerő, 1120 kg saját tömeg, átlagos, tűrhető állapotban, diamantschwarz-mettalic, magyarul gyémántfekete gyári fényezéssel és kicsit sok, de 312ezer km-el.

Legfrissebb bejegyzések az autóról

Mögöttem az utódom :)

A cím sokat sejtet, bár még nem tudom pontosan, mi lesz. Terv több is van, majd meglátjuk.
Grosso @ . 1 fotó . 2 komment

E30 - mesés olajnyomás

Üdv.



A bömbölő pihent, mióta DeKo leműszakizott, addig viszont állandóan ment. Volt baja is szegénykémnek, ugyanis úgy november elejétől elkezdte azt játszani, hogy ha meghajtottam olyan 120-130-al, akkor alapjáraton nem volt olajnyomás...

Ha csak olyan 90-100-as utazót mentem, akkor volt. Hmm... Későbbiekben ez rosszabbodott, már nem kellett hajtanom se, üzemmeleg motornál már azonnal világított alapjáraton. Nem jó jel, hajtókaros motor szokta ezt csinálni... ajvéé
Ellenben semmilyen rendellenes hang nem volt, ment, mint a barom, tehát kicsit értetlenül álltam előtte, olajcserék is megvoltak időben...

Vasárnap küszöböt cseréltem egy Seat-on, ment műszakira, este fáradt voltam már, de idegesített a dolog, főleg, hogy nem is én használom/használnám a kocsit, hanem Gyuszi barátom, hisz az Ő fordjának a futóműve szétdőlt... /az másik bejegyzés lesz/

Este Gyuszival levittük a garázsba a Bözsit, felálltunk aknára, hogy mi majd jól megnézzük, mi a baja. M40-es motor lévén okosak voltak BMW-ék, ugyanis két olajteknőc van a kocsin. Van egy nagy, ami végigér az egész motoron, amit ha le kellene venni, bajban lennék, ugyanis nem fér ki a bölcsőtől, tehát vagy a futóművet veszem le, vagy a motort emelem ki. Ökrök... Mondanám, ha nem csinálták volna azt, hogy erre a nagy karterra megy elöl egy kisebb, ami lenyúlik, abban van a szívókosár és a leeresztő csavar. Na ez már jobb, hisz 12 csavar után már le is jön. Levettük. Amit ott találtam, az kiverte a biztosítékot...


Gyuszi mondta, nézzük meg, nem retkes-e a szívókosár, egy Toyota Dyna járt ugyanezekkel a tünetekkel és az volt a baja.

Megnéztük. Tele volt olajsárral, szilikondarabokkal, gondolom a tömítésnél kerülhetett bele, meg volt benne 4db 20mm hosszú 6-os csavar...

Miapicsa??? Esik szét a motorom?? Részben jah. Úgy kellett kivésni a kosárból a 4 csavart. Nem is csoda, hogy nem kapott rendesen olajat szegény motor.  Meglett a helyük is, ugyanis a kis karter fedésében a nagy karter ugyanúgy fel van csavarozva a blokkhoz. Illetve volt... Visszatettük a csavarokat, meghúztuk a kartert, kipucoltuk a szívókosarat.  Minden vissza a helyére, friss olaj, olajszűrő. Na akkor próba.

Már a hangja is más lett, eltűnt az a kis hydrotőkés klattyogásom is, meleg motornál is van alapjáraton olajnyomás. Sőt. Adtam szegénynek, megzavartam a 21-esen 180-al vagy kétszer, lám van olajnyomás alapjáraton is. Reméljük most már így is marad.

Grosso @ . 1 fotó . 1 komment

Nagycipő, napszemüveg, ami kell :)

Üdv!


Elmúlt 3 hétben történt annyi, hogy a Bömbi kapott egy másik alufelnigarnitúrát. Kinézetre ugynaz a gyári BBS, csak ez a nagyperemes verzió és kisebb ET számú. Elég ritka fajta, szerencsére sikerült olcsóért hozzájutni, köszönet Miklós Lacinak, egyik környékbeli bmw-s kollégámnak.

A cserével így a 205/50 helyett 205/55 -ös lett a gumiméret, de meglepő, hogy sokkal komfortosabb a gép. Ez ugye ballonosabb egy kicsit, sokat javult a komfortosság, így nem ráz annyira a kátyúkban és a korményt is könnyű tekerni ahhoz képest, hogy nincs szervókormányunk.

Aztán úgy gondoltam, ha már DeKo is "napszemüveges", akkor a Bömbi miért ne? Nekiestünk és ha már benne voltunk a fóliázásba, ugyanis egy Fiat Fiorino üvegeit sötétítettük, vettem fóliát és lesötétült a Bömbi hátulja is. A leghátsó szélvédő még nem, ugyanis arra kevés az 50 centis fólia, 70-es kell. Igen, elkúrtam, nem néztem meg pontosan. :)



Aztán ha már szép az autó meg az idő is jó, akkor autózzunk egy nagyobbat. November óta nem voltam lenn Csorváson, szegény nagyanyám is már csak fényképről ismer meg lassan... Jön úgyis anyák napja, stb, így én, Párom és Édesanyám leautóztunk hazárd megyébe.

Jól viselkedett az autó és átlagba 7 literes fogyasztást produkált, amin eléggé leesett állam... Pláne, hogy azért 100-110-es utazó volt a legkisebb tempó :)

Egy 600km-es túra volt :)

Grosso @ . 31 fotó . 2 komment

IS - Lippe By Grosso update képek

Halihó!

Tetszik az E30 IS ? Vegyél egyet!

Hmmm, sajna nincs rá lóvé...

Oké, akkor a meglévő E30-adra tegyél egy IS - Lippe-t, hogy valami hasonlónak nézzen ki, mint egy IS!

Hmm... sajna emberi áron nem találsz...

Akkor csinálj magadnak egyet!! :D

De ha érzel magadban egy kis kreativitást és kézügyességet, nem riadsz vissza a flextől és a CO-tól, akkor ez lesz belőle, hogy nem tudsz lefeküdni aludni addig, amíg meg nem valósítod, amit kitalálsz :D :D


Eredeti méretek alapján csináltam, szerintem pofás lett, véleményeket várok! :D

Grosso @ . 24 fotó . 6 komment

Műszaki vizsga

Üdv!!

Nos, március 16-án lejárt a bömbölőről a műszaki. DE!

Voltam benn átnézetni a kocsit, hogy mi kell majd hozzá.  Azt hittem, kezembe nyomnak majd egy szép listát, hogy mennyi baja van az autónak.

Erre kiderült, hogy mindösszesen a kézifékem nem fog jobb hátul, azt orvosolni kell. Meg papíron katalizátoros az autó, gyakorlatban nagyon nem. A kipuffom összesen áll egy 60-as saválló csőből, egy gázgyorsítós középdobból, meg egy REMUS sportdobból a legvégén 80-as véggel :)

Nem vicces, kell bele egy katalizátor, mert lefelé nem minősíthetnek, egyébként hibátlan az autó.

Vadásztam hát bele egy kézifékkötelet, mivel eléggé be volt állva a sajátja meg egy katalizátort. Igaz Ford-é, de megteszi műszakira.

Kicseréltem a kötelet és fájó szívvel belevágtam a kipuffba is. Ágyő szép egyedi hang...

/Olyan hangja volt a rendszernek, hogy volt aki azt hitte, hogy V8, bár ehhez eléggé bele kellett képzelni magát, de volt aki csak simán 6 hengeresre tippelt, de ha kinyitottam a motorteret és meglátták, hogy csak 4 hengeres, csodálkozás jött, nem kicsi! :D :D /

Szóval beletettem a katalizátort az egyetlen olyan helyre, ahol véleményem szerint elfér. Nesze neked szép hang....
Na ezzel a lendülettel az hang is elszállt az erejével együtt. Iszonyatosan lefogja a katalizátor, a hangja is szar lett, rádásul a fogyasztás felugrott kb. 10 literre.... Naneeee....

 

Mindegy, ha ez kell, ám legyen, irány vizsgázni, kedd reggel 8 óra.

A kocsi megfelelt, hibátlan lett, csak épp a rendszer nem működött... ott szobroztunk 11-ig, de nem tudtak műszaki adatlapot csinálni a kocsinak. Így hát eljöttünk, mert nekem mennem kellett délutánra melóba...

Akkor majd csütörtökön reggel. Mentünk ismét, autót újramérni, mivel az adatok nem lettek elmentve, a KÖKI-rendszer nem engedte... hurrá.

Sebaj, autó újra hibátlan, végre a rendszer is, igaz kicsit nyögvenyelősen, de engedte a dolgot, így csütörtökön reggel 10-re már megkaptuk a 2 év letöltendőt :)


 

Grosso @ . 18 fotó . 2 komment

Fűccsé' má' mer' idefagyok

Üdv Néktek!

Tegnapi nap kegyetlen volt.

Hóesés, miegymás, mit lehet ilyenkor csinálni? Autózni!! Lapjával :)

Elő DeKoPír, mentem vele két kört, jó volt, jó volt, de nem akartam ölni, meg hát ugye van erős autó is :)

Beröffentettem a Bömbit, bemelegítettem, irány haver Toyota Hiace kisbuszáért, amin délelőtt cseréltem komplett féket. 1 óra magasságára már készen is lettem, visszavittem neki tarjánba. Ekkor összefutottam Gyuszi cimborámmal, akivel gyorsba eldöntöttük, kéne kicsit autózni. Ő még úgyse ment hóba a bmw-vel, pedig szeretett volna már nem kicsit. Hát akkor összedobtunk egy kis pénzt, tankoltunk, irány a külső pályaudvar. Bohóckodott ő is, én is, de hamar rájöttünk, hogy nem fílinges. Vissza kút, dobtunk még a tanka, majd 2 óra után elindultunk ki a mátrába. :)

Olyat autóztunk, hogy hihetetlen még most is számomra. Fel, le keresztbe az összes kanyarba, minimum 80-as tempóval, volt, ahol már 4. teligázon jöttünk olyan 110-el koppra tekert kormánnyal... Nagyon adta, jóléreztük magunkat!

Estére, mire visszaértünk 2 dolog történt. Az egyik, hogy beesteledett, a másik, hogy az amúgy sem túl fényes fűtés végleg behalt, csak hűvös, vagy nagyon langyos levegőt fújt be. Amit ha feltekertem a fukert, vissza is hűtött hidegre...


No kedvünket ne szegjük, este még Szöszivel is mentünk kicsit autózni, volt ott is jó rész, S-kanyarok mind lapjával, ahogy azt egy bmw-vel illik :) Van még mit tanulnom, de már korántsem érzem magam elveszettnek ezzel a kocsival.

Éjfél tájékára haza is értünk. Jó kis nap volt, rengeteg keresztbe autózás, és egy vagon benzin ment el, de azt mondom most is, hogy megérte az élmény :)

Mai nap pedig úgy döntöttem, elég a cidriből, megnézzük, mi lehet a gyíkja a fűtésnek.

Gondoltam termosztátra, de mivel 1 hónapos, így csak nem lehet... Másik dolog, amit a volt tulaj is emlegetett, hogy esetleg a radiátor szar odabenn. Nahát akkor hogy nézzem meg úgy, hogy nem szedem ki... Jött a megoldás. Ha ugye szar és nem folyik át rajta a víz, akkor ha én leszedem a radiátor két bemenő csövét a tűzfalnál, beledugom az egyikbe a slagot, akkor annak a másikon kifelé ömleni kéne a víznek... :)

Fagyálló le, hűtő ki, mert a kiegyenlítőtartályt is le akartam csekkolni. Na utána a két cső leköt a radiátorról, slag bele, csap megnyit, hajrá! Hát jött a víz szépen a másik oldalról. Hm.. Akkor ez jó lehet, kértem kölcsön egy kompresszort is, átfújattam még levegővel is úgy laza 5 bar-ral :) Ekkor ilyen kis fémdarabkaszerű dolgok jöttek ki belőle, én vízkőre gondoltam.

No ez megvolt, vissza a hűtő, fel fagyállóval, had szóljon, meg légtelenítés.

Noffene, mit ad isten, megjött a fűtés. Nem egyszerű szinten. Jó nem azt mondom, hogy szauna, de szépen jön befelé a meleg.
Mindjárt más. Végre nem fagyunk bele a kocsiba :)

Grosso @ . 16 fotó . 2 komment

Matricázás

Na üdv.

Sok hozzáfűznivaló nincsen, élünk vígan, boldogan, az autók is szépülnek, lásd alul :D
Grosso @ . 7 fotó . 9 komment

Úgy összességében :)

Naszóval!

A Bömbivel elmaradtam a fejezetekkel, úgy a 4-nél. Szóval azóta az 5. lett volna az, hogy lealvázvédtük a gépet, a 6. pedig az, hogy igazából úgy néz ki, egyelőre az összes gyerekbetegségét kinőtte az autó, sőt, egyre jobban bánok vele. Szépen tudunk már nagyjából akár keresztben is autózni, de ha ügyes vagyok és nem vandálkodom, akkor még 7,5-ös fogyasztást is tud prodkálni ez a zabagép :)
/Sikerült már persze 13 litert is megetetnem vele :D /

Működik az időmérő óra a műszerfalon is, a CD lejátszó se felejti már el a dolgait gyújtás nélkül és bekerültek a műanyag dobbetétek a sárvédőkhöz, hogy ha lehet, legközelebb ne nagyon rohadjon már szét a betapadó sár miatt.

Kapott egy szélvédőcsíkot is, ahogy a polskis klubunkat "reklámozom" kicsit DeKo-val, úgy az egyik BMW-s csapat is megérdemelte, hogy felkerüljön a szélvédőre :)

Ma pedig a Drágámmal kiszedtük a lámpákat és megtakarítottuk őket, ugyanis elég harmatos fényük volt már, a projektoroknak különösen. Ujjnyi vastag retket szedtünk ki belőlük, reméljük, most jobb lesz. Mellé egy rossz hír, úgy néz ki, a szép angel lámpánk egyik fele meghalt. A trafója feladta a harcot. De féloldalas nem lehet, így próbáltam menteni a menthetőt, így a két reflektorban lévők maradtak meg 1 trafóról. /4 karika volt ugye 2 trafóról/
Alul látható az eredmény, csúnyább, mint volt, de legalább nem félszemű. :)

DeKo is kicsit megmakacsolta magát. Múlt hétvégi események egyike volt, hogy ki kellett venni a motort. Ugyanis 20 km alatt 1 liter olajat hagytam el belőle. De megtaláltam, a kocsi seggén és a hátsó szélvédőn... Hátsó főtengelyszimmerong aszonta szevasz.
Kivettük a motort és kicseréltük a szimmeringet, Szöszim itt is segített, köszi Neki itt is!! ;)

Volt egy "alig lukas" Suzukim, és végre Lajoska autót is vissza tudtam adni a tulajdonosnak, tegnap este bevittük neki.

A Mini-t is újra megkaptam, ugyanis nem igazán akart beindulni. Ezt egy pár óra alatt orvosoltam, de a nagyobbik baj az volt, hogy fék sem volt rajta sok. A hátulja eszméletlen levegős volt, egyenlőre működik, kicsit pumpálósan, kelleni fog bele két hátsó munkás.

Huhh, asszem ennyi, ha még van valami, majd leírom :D

Grosso @ . 28 fotó . 3 komment

2011.11.28. Hétfő

Csapó 4.

A 6 fejezetes teleregény a vége felé közeledik. Az utolsó az alvázvédelmes lesz, tehát ha jól számolok, akkor már csak /ezen kívül/ egy hegesztéses történet van/lesz.

A mivel végeztem az E36-al végleg, annyira, hogy vasárnap el is vitték, így mostmár végre télleg csak a saját géppark van.

Neki is puhantam az E30-asomnak. Kihegesztettem a csomagtartót, végre nem esik ki belőle semmi. De mivel csak egy délelőttöm volt, mert sélután menni kellett munkába, sajna csak ennyire futotta. Holnap jön még az a két kis lyuk, ami a doblemezen van, meg a rugótányér felett, csak előtte a benzincsöveket el kell onnan eltüntetni, mert nem akarom a levegőbe repíteni.

Nah, pár kép, hogy hol tartok.
Grosso @ . 13 fotó . 2 komment